mmmm lite goda GI efterätts recept!
Hasselnöts- och kaffebollar

Ingredienser
16 st
100 g rostade, skalade hasselnötter1 dl dinkelflingor
50 g mörk choklad 70%, finriven
25 g Arla® svenskt smör, rumsvarmt
1 äggula
2 msk honung
1 tsk kallt starkt kaffe
Gör så här
Mixa 2/3 av hasselnötterna tillsammans med dinkelflingorna till smulor. Tillsätt choklad, smör, äggula, honung och kaffe. Mixa tills det bildar en boll. Hacka de resterande nötterna fint och lägg på en tallrik. Forma bollar av smeten och rulla dem i nöthacket. Förvara svalt.
GI recept medel
GI-chokladkaka

Ingredienser
12 bitar
100 g Arla smör300 g mörk choklad, ca 70 % kakaohalt
4 ägg
½ dl fruktsocker
1 krm salt
½ dl pinjenötter
Till servering:
2 dl Arla Ko® vispgrädde
2 msk hackad citronmeliss
rivet skal av ½ lime
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Dela chokladen i bitar och rör ner i smöret. Låt den smälta på svag värme under omrörning. Dela gulor och vitor. Vispa ihop äggulor, socker och salt. Rör ner dem i chokladsmeten. Vispa vitorna till skum och vänd ner dem. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter. Rosta pinjenötterna i torr varm stekpanna och strö över kakan. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt den kallna. Servera med vispad grädde, smaksatt med citronmeliss och rivet limeskal.
GI-inspirerat recept (medel)
Fruktspett med kall citronsås
Ingredienser
4 port
2 nektariner2 kiwi
16 stora jordgubbar
Sås:
2 dl gräddfil
rivet skal och saft av 1/2 citron
2 msk flytande honung