mmmm lite goda GI efterätts recept!

Hasselnöts- och kaffebollar

Underbart goda bollar av knapriga, rostade hasselnötter, mörk choklad och en skvätt kaffe.
Hasselnöts- och kaffebollar

Ingredienser

16 st

100 g rostade, skalade hasselnötter
1 dl dinkelflingor
50 g mörk choklad 70%, finriven
25 g Arla® svenskt smör, rumsvarmt
1 äggula
2 msk honung
1 tsk kallt starkt kaffe

Gör så här

Mixa 2/3 av hasselnötterna tillsammans med dinkelflingorna till smulor. Tillsätt choklad, smör, äggula, honung och kaffe. Mixa tills det bildar en boll. Hacka de resterande nötterna fint och lägg på en tallrik. Forma bollar av smeten och rulla dem i nöthacket. Förvara svalt.

GI recept medel





GI-chokladkaka

Fyllig chokladkaka bakad utan vetemjöl och med lite fruktsocker. Pigga upp grädden med citrus!
GI-chokladkaka

Ingredienser

12 bitar

100 g Arla smör
300 g mörk choklad, ca 70 % kakaohalt
4 ägg
½ dl fruktsocker
1 krm salt
½ dl pinjenötter

Till servering:
2 dl Arla Ko® vispgrädde
2 msk hackad citronmeliss
rivet skal av ½ lime

Gör så här

Sätt ugnen på 175°.  Smält smöret i en kastrull. Dela chokladen i bitar och rör ner i smöret. Låt den smälta på svag värme under omrörning. Dela gulor och vitor. Vispa ihop äggulor, socker och salt. Rör ner dem i chokladsmeten.  Vispa vitorna till skum och vänd ner dem.  Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter. Rosta pinjenötterna i torr varm stekpanna och strö över kakan. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt den kallna. Servera med vispad grädde,  smaksatt med citronmeliss och rivet limeskal. 

GI-inspirerat recept (medel)

Fruktspett med kall citronsås
Så lyxigt med frukt på spett. Är grillen varm så kan du gärna pensla fruktspetten med lite honung och lägga på dem en kort stund.
Fruktspett med kall citronsås

Ingredienser

4 port

2 nektariner
2 kiwi
16 stora jordgubbar

Sås:
2 dl gräddfil
rivet skal och saft av 1/2 citron
2 msk flytande honung

Gör så här

Rör ihop såsen. Låt den stå i kylen minst 30 min. Dela nektarinerna och ta bort kärnan. Skala kiwin. Skär frukten i bitar. Trä upp frukt och jordgubbar på spett. Servera med såsen.